Hoe begin ik?

Okee, fijn dat je je kindje wilt dragen!! Je zal er je eigen redenen voor hebben, misschien wil je kindje niet slapen als je hem neerlegt, heeft ie reflux, wil je je kindje dichtbij je hebben, kom je niet meer aan je huishouden toe, ben je enthousiast geworden door anderen die dragen.....etc.  Ook top dat je niet voor de meest commerciele babydrager gaat maar verder kijkt wat beter is voor jou en je kindje!

Maar hoe begin je nou? :

"Men kope of lene een doek, rekbaar of geweven en beginnen maar!!!!!!"

Het materiaal 

Je kunt dus kiezen voor verschillende babydragers om te beginnen met babydragen.

Voor pasgeborenen is een rekbare doek heel lekker, hij is zacht en voegt zich lekker naar jou en de baby. Ook de prijs is niet heel erg schrikwekkend voor iets wat je wil gaan proberen en nog niet zeker weet of het wat voor jou en je kindje is. Je kunt ze nieuw krijgen (in de meeste babywinkels en internet) maar ook tweedehands op marktplaats.                                                                                                      Als je baby tegen de 8-9 kilo is kan het dragen met rekbaar als 'zwaar' ervaren worden. Tegen deze tijd willen vrouwen soms ook proberen te rugdragen en dat word door draagconsulenten afgeraden met een rekbare draagdoek (al zegt de gebruiksaanwijzing dat het wél kan!)

Een geweven draagdoek kan je ook vanaf de geboorte gebruiken. De baby zit iets steviger in de doek en heeft iets meer neksteun dan bij een rekbare doek. Geweven doeken kan je gebruiken tot je kindje ongeveer drie jaar is, lekker lang dus! Geweven draagdoeken zijn in allerlei soorten, maten en kleuren te verkrijgen op internet (helaas bijna niet in gewone babywinkels).

Als je voor snel gaat, is een ringsling misschien wat voor je, hierin kun je ook al vanaf de geboorte dragen. Als je kindje wat zwaarder word is het vaak alleen fijn voor korte draagperiodes doordat je over 1 schouder draagt.

Vind je doeken maar niks maar wil je toch ergonomisch babydragen? Dan is er genoeg keus in voorgevormde dragers (ssc). Sommige zijn al vanaf de geboorte te gebruiken tot ver in de peutertijd.

De theorie

Maar hoe moet dat knopen nou? Is dat niet erg ingewikkeld? :

"Knopen moet je  leren maar zodra je de slag te pakken hebt is het makkelijk!"

Als beginnend babydrager heb je heel veel aan internet om te leren knopen. Op deze site bijv. zie je voorbeelden van draagmethodes en bijbehorende videos. Het is ook aan te raden een draagconsult te nemen bij een gecertificeerd draagconsulente.

Door veel te oefenen, videos te kijken, in contact te komen met andere babydragers leer je heel veel! Elke keer gaat het weer makkelijker en kom je erachter welke draagmethode voor jou en je kindje fijn draagt passende bij elke gelegenheid.